The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.

Test bank For Microbiology- Principles and Explorations 8th Edition -by Jacquelyn G. Black-test bank 

$35.00
(No reviews yet) Write a Review
SKU:
Test bank For Microbiology- Principles and Explorations 8th Edition -by Jacquelyn G. Black-test bank 
Availability:
Test bank For Microbiology- Principles and Explorations 8th Edition -by Jacquelyn G. Black-test bank 

Description
Microbiology- Principles and Explorations 8th Edition -by Jacquelyn G. Black-test bank 
Chapter 6: Growth and Culturing of Bacteria

 

Question Type: Multiple Choice

 

1) Most bacteria reproduce by:

a) sexual reproduction
b) binary fission
c) budding
d) homologous recombination

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

2) The type of cell reproduction in which a small, new cell develops from the surface of an existing cell and then separates from the parent cell is known as ________ and is the normal mode of replication in _____ .

a) binary fission, bacteria
b) binary fission, yeast
c) budding, bacteria
d) budding, yeast

Answer: d

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

3) When a bacterial cell divides into two new cells, the new cells are called:

a) daughter cells
b) sister cells
c) son cells
d) father cells

Answer: a

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

4) Microbial growth:

a) refers to the increase in the size of a microbial cell
b) refers to the increase in the frequency of cell division
c) in a single generation time leads to double the cell size
d) in a single generation time leads to double the number of microbes.

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

5) Which of the following is not one of the phases of bacterial growth?

a) Lag phase
b) Stationary phase
c) Doubling phase
d) Log phase

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

6) A bacterial population grows most rapidly during ________ phase.

a) lag
b) log
c) stationary
d) death

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

7) In the stationary phase of bacterial growth:

a) the number of newly generated cells is greater than the number of dying cells
b) the number of newly generated cells is less than the number of dying cells
c) the number of newly generated cells is the same as the number of dying cells
d) none of the above

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

8) A bacterial culture can be kept in the log phase of growth indefinitely with the help of a/an:

a) incubator
b) chemostat
c) spectrophotometer
d) colony counter

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

9) Serial dilutions are used to:

a) slow down the growth of microbes
b) speed up the growth of microbes
c) obtain bacterial cultures at several different concentrations
d) form bacterial colonies

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

10) Which of the following counting techniques does not differentiate between live and dead bacterial cells in a culture?

a) Serial dilution
b) Spread plate
c) Pour plate
d) Direct microscopic count

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

11) Which of the following bacterial counting techniques relies on a statistical estimate to determine the number of bacteria in a culture?

a) Serial dilution
b) Standard plate count
c) Spread plate
d) Most probable number

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

12) Most bacteria:

a) exhibit synchronous growth under natural conditions
b) divide when a small new cell develops from the surface of an existing cell
c) do not immediately increase in number when placed in a culture
d) immediately begin to divide when placed in a culture

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

13) Bacterial growth in colonies on agar plates _____.

a) have all phases of growth occurring simultaneously somewhere in the colony
b) most growth occurs at the center of the colony
c) involves budding of small new colonies from the surface of an existing colony
d) have lag phase cells in the center of the colony, surrounded by a ring of cells in exponential phase

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

14) Turbidity in a bacterial culture can be measured using a/an:

a) incubator
b) colony county
c) spectrophotometer
d) chemostat

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

 

15) Acidophiles would be expected to grow best at a pH of _____.

a) 3
b) 6
c) 9
d) 12

Answer: a

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

16) An obligate psychrophile would produce a turbid culture at ________ degrees Celsius.

a) 15
b) 30
c) 45
d) 60

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

17) Most human pathogens are _____.

a) psychrophiles
b) mesophiles
c) thermophiles
d) acidophiles

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

18) Which of the following is most likely to have evolved to live in the deep layers of mud, where there is a complete lack of free oxygen?

a) Obligate aerobe
b) Obligate anaerobe
c) Facultative anaerobe
d) Aerotolerant anaerobe

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

19) Which type of cell will generally shift to aerobic metabolism when oxygen is available but will carry on fermentation otherwise?

a) aerotolerant anaerobes
b) facultative anaerobes
c) obligate anaerobes
d) obligate aerobes

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

20) Capnophiles grow best under conditions of _____.

a) high carbon dioxide
b) low carbon dioxide
c) high osmotic pressure
d) low osmotic pressure

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

21) The toxic effects of the byproducts of oxygen metabolism are reduced by which of the following?

a) Catalase
b) Superoxide dismutase
c) Lactase
d) Two of the above

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

22) Where would you expect to find a barophile?

a) At the bottom of the ocean
b) In unpasteurized milk
c) In the large intestine
d) In sewage

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

23) When cells are placed in a hypertonic environment they will undergo ________ .

a) lysis
b) no change in size
c) swelling of the cell which is contained by the cell wall
d) plasmolysis

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

24) Halophiles require an environment with a high concentration of ________ for optimal growth.

a) sugar
b) alcohol
c) salt
d) phosphorous

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

25) Organisms with special nutritional needs are said to be _____.

a) barophiles
b) fastidious
c) aerobes
d) none of the above

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

26) Which of the following is considered a trace element?

a) carbon
b) zinc
c) sulphur
d) phosphorous

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

27) Starch would be broken down to maltose by which of the following exoenzymes?

a) gelatinase
b) amylase
c) caseinase
d) lipase

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

28) Which of the following statements about bacterial growth is false?

a) Agar is used as a solidifying agent in some types of media.
b) Bacteria growing in a liquid culture will generate colonies.
c) A turbid culture is indicative of bacterial growth.
d) Each bacterium plated will represent a colony-forming unit.

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

29) Exoenzymes:

a) produced by gram positive rods act in the medium around the organism
b) are released by the golgi apparatus into the cytoplasm where they act
c) produced by gram negative rods act in the periplasmic space
d) two of the above

Answer: d

Difficulty: Hard
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

30) All of the following are ways microorganisms adapt to limited nutrients except:

a) synthesize increased amount of enzymes for uptake and metabolism of limited nutrients
b) form metabolically active highly resistant endospores
c) synthesize enzymes needed to use a different nutrient source
d) adjust the rate at which they metabolize nutrients

Answer: b

Difficulty: Hard
Learning Objective 1: LO 6.2 Review the physical and nutritional factors that can influence microbial growth.
Section Reference 1: Section 6.2 Factors Affecting Bacterial Growth

 

31) Sporulation occurs in:

a) Clostridium
b) Staphylocoocus
c) Klebsiella
d) Citrobacter

Answer: a

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.3 Examine the process of endospore formation and the advantages it provides to the bacteria capable of undergoing this process.
Section Reference 1: Section 6.3 Sporulation

 

32) Endospores are:

a) metabolically active
b) reproductive structures
c) found mostly in Gram negative organisms
d) protective structures

Answer: d

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.3 Examine the process of endospore formation and the advantages it provides to the bacteria capable of undergoing this process.
Section Reference 1: Section 6.3 Sporulation

 

33) Sporulation usually occurs in response to a/an _____.
a) decrease in the level of carbon or nitrogen
b) increase in temperature
c) decrease in the amount of water
d) increase in ultraviolet radiation

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.3 Examine the process of endospore formation and the advantages it provides to the bacteria capable of undergoing this process.
Section Reference 1: Section 6.3 Sporulation

 

34) A decrease in the amount of nitrogen to a culture of Clostridium botulinum would induce _____.

a) activation
b) germination
c) sporulation
d) outgrowth

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.3 Examine the process of endospore formation and the advantages it provides to the bacteria capable of undergoing this process.
Section Reference 1: Section 6.3 Sporulation

 

35) Within a bacterial endospore, the spore is most closely surrounded by the _____.

a) spore membrane
b) cortex
c) cell membrane
d) spore coat

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.3 Examine the process of endospore formation and the advantages it provides to the bacteria capable of undergoing this process.
Section Reference 1: Section 6.3 Sporulation

 

36) Which of the following does not contribute to endospore resistance to unfavorable conditions?

a) Dipicolinic acid and calcium ions in the core
b) Cortex
c) Spore coat
d) Germination proper

Answer: d